Search
Follow Us Online
Previous News Topics
« All Is Well | Main | New AWME Office Opens in Germany »
Monday
Oct252010

Sanctuary Update: October 2010

Developer, Gary Erickson; Architect, Brett Prather and Andrew examine the architectural drawings as they walk the proposed building site. (Click to enlarge)On the afternoon of October 11, Andrew and The Sanctuary design team spent the afternoon in Woodland Park, Colorado at the site of the future AWM/Charis Bible College campus. After a brief lunch at the campus lodge, the group including Andrew's staff, the property developer, architectural team, and the civil engineer went to the proposed building site to examine the location. As the team moved around the site, reviewing the stakes marking the corners of the buildings, the vastness of the new facility became an exciting reality.

Civil Engineer Bob Yu, Andrew, Gary and Brett evaluate a proposed change to the position of the new building.
(Click to enlarge)
Several modifications have been proposed to the campus designs since the last property update. One significant change being evaluated is the overall position and elevation of the first building, which will include the main auditorium and banquet hall. This adjustment is an effort to both maximize the energy efficiency of the structure, and incorporate the best possible views of Pikes Peak and the surrounding scenery. It is anticipated that by shifting the building several degrees, it will have the optimum southern exposure for the utilization of passive solar energy, and incorporated the best views of area. Also of consideration in the repositioning was an attempt to conceal as much of the structure as possible from the neighboring homes.

Computer software allows Andrew to see the sunlight's penetration into the concourse area throughout the day. (Click to enlarge)After touring the site, the group returned to the lodge to discuss functional design elements of the interior. Because of the spectacular views available from the property, the design incorporates a tremendous amount of glass on the building's southern side. With so many windows being used, particularly in the concourse area, sun control becomes an issue. Consideration was given to light and radiant heat control, and how best to balance the mountain views and usage of the solar energy. Using 3D computer software the team from Architectural Innovations was able to show Andrew predicted sun patterns throughout the year, and how the sunlight will penetrate the building over the course of any given day. While window tinting and light diffusing glass were discussed, Andrew made the choice to go with thermostatically controlled shades. Andrew and the team discussed how best to control and utilize the solar energy penetration the southern side of the building. (Click to enlarge)At Andrew's request the design team will continue to investigate how to best harness the large quantity of solar energy from the windowed areas of the buildings. It is his aim to construct a facility that is sensibly energy and cost efficient.

Other changes include adjustments to the design of the ministry's new banquet hall, called the barn. The architects have altered the entrance to the building to accommodate a new entry foyer and hallway to help with the flow of people around the perimeter of the facility. The team also discussed the desired log finishes for the support beams and truss structures of the barn. Initially Andrew was interested in full log beams, but due to the size of the building and the distances being spanned, the construction will need to involve steel beams for proper support for the design. Drawing of the redesigned front entrance to the banquet hall—"barn". (Click to enlarge)The team is investigating the use of log-wrapped "I" beams and other wooden truss systems, but no final decisions were made.

These details and others were discussed at the meeting, and while much progress has been made, there have been some delays along the way as well. A local governing authority has hindered any infrastructure development or ground breaking at this time. The specific thirteen acre portion of the 157 acre property, on which the buildings are to be erected, falls under the authority of a local water board, and their delay in the release of the water rights to the Town of Woodland Park has set the schedule back sixty to ninety days. Because of the delay and the severity of winter temperatures in the area, road work and ground breaking will likely be stalled until early next spring.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>