Search
Follow Us Online
Previous News Topics
« Effective Ministry Begins With Preparation | Main | Charis Bible College Class of 2010 »
Monday
Jun282010

Sanctuary Update: New Campus Planning Continues

Developer and Northgate Properties owner, Gary Erickson (foreground) reviewing changes in the Pavilion drawings. (Click to enlarge)On June 15, Andrew and his Sanctuary planning team met with representatives from Architectural Innovations and Northgate Properties to continue the design process for the ministry's future Woodland Park campus. The meeting was held in the conference room at the ministry's current facility in Colorado Springs. Andrew and the team chose details ranging from the profile of the auditorium seating, to the flooring and exterior finishes of the soon-to-be-built Pavilion.

Drawing of the proposed banquet hall called, The Barn, indicating the possible position of a rear projection video screen at the back of the platform. (Click to enlarge)Early meeting conversation addressed the technological needs of the new campus' banquet hall called, the Barn. This banquet facility will comfortably accommodate 750 people, and will offer stunning views of Pikes Peak; the entire south-facing wall will be glass. The Barn will be outfitted with a 28' x 50' stage intended for staff and student presentations, and the platform will include a large video screen. Because of the size of the open, clearstory design of the building, much consideration was given to the type, size and position of the screen to be used. It was determined that a rear projection unit would provide the best visibility in the natural light saturated space. Aesthetics also played a role in the screen choice. Architect, Brett Prather pointed out that having a projector suspended from the beautiful wooden truss system would look awkward and disrupt the space.

Drawing of proposed Auditorium indicating the possible position of a rear projection video screen at the back of the auditorium. (Click to enlarge)The topic of video screen choices carried over into discussion of the Auditorium's technical design. As the 2,500-seat Auditorium space becomes better defined, the elements and advantages of new technologies continue to be reviewed. While much of the discussion of the last meeting focused on platform design and the positioning of three overhead screens, this meeting focused on the type of screen and the technology available to integrate media presentations. A fourth screen, to be located at the back of the Auditorium, was also discussed. This proposed rear projection screen would provide those on the platform with visual aid for song lyrics during worship or for scriptural reference during meetings.

A rendering of the main buildings at The Sanctuary facility. The Auditorium on the left and the Barn on the right. (Click to enlarge)The team moved on to discuss the heating and cooling needs of the Sanctuary facilities. Some thoughts were shared on the placement of the mechanical elements of the systems, particularly the chillers. Determining factors considered in the placement of the equipment are their sound, size and weight; the systems are large and loud. Options include ground-level or rooftop placement of the equipment, and both present separate design issues and structural considerations.

Andrew uses a red laser pointer to indicate where he thinks there may be snow drift accumulation. (Click to enlarge)As the placement of the equipment was discussed, another structural design question arose. While examining the onscreen renderings of the facility for a rooftop placement of the heating and cooling systems, Andrew noticed that the hallway connecting the main building to the Barn is a north facing corridor. He voiced his concern for the possibility of snow and ice drift accumulation on the hallway roof, since that particular corridor will be in the shadow of the banquet hall throughout the winter months. Andrew asked if anything could be done to prevent the buildup of snow. The architects noted his concern, and offered assurances that the possible drifting issue will be addressed.

Amid all the careful planning and consideration there is still time to laugh. (Click to enlarge)Provisions for the IT Department were also considered during the meeting. While space requirements for a specific climate-controlled sever room were discussed, the primary conversation for this department focused on ministry-wide wiring needs and phone system technology. There was some discussion about the benefits of hardwiring offices for internet access versus using a wireless system. While there will be wireless access on the campus, Computer Department head, Stan Priest, was quick to point out the superior reliability and speed of hardwiring the ministry's network.

Narrowing the choices: Andrew evaluates the four remaining stone options—down from nine.
(Click to enlarge)
The final drawings unfurled for review were those of the Pavilion. The structure has gone through some revision and simplification since the initial four-gable design was unveiled. The revised version has a more traditional two-gable-end design and the fireplace, originally positioned at the center of the structure, has been relocated to one side. Construction is set to begin on the Pavilion shortly.

After reviewing the plans and eating lunch, the meeting moved outside, where the architects presented Andrew with a pallet of choices for the exterior finishes of the Pavilion. He had the opportunity to view stone options, color, texture and pattern, as well as flooring and roof shingle colors. Once chosen, these design elements will carry through the entire campus.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>